On the way to PlanetProof opnieuw beoordeeld als topkeurmerk
Gepubliceerd op: 24 mei 2022Van alle duurzame claims op voedselproducten blijven na onderzoek van Milieu Centraal 12 keurmerken als beste over in de Keurmerkenwijzer, waaronder On the way to PlanetProof. De onafhankelijke voorlichtingsorganisatie heeft deze 12 topkeurmerken bekend gemaakt op basis van transparantie, betrouwbaarheid en ambitie. De kwalificatie ‘topkeurmerken’ moet consumenten helpen om duurzamer boodschappen te doen.
Steeds meer consumenten stellen kritische vragen over keurmerken op voedingsmiddelen. Consumenten weten vaak niet welke claims op de verpakking te vertrouwen zijn. De Keurmerkenwijzer laat zien waar keurmerken voor staan. De meest betrouwbare en ambitieuze keurmerken krijgen het predicaat ’topkeurmerk’. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit is opdrachtgever van het onderzoek.
On the way to PlanetProof is het snelst groeiende keurmerk op het gebied van aardappelen, groenten, fruit, sierteelt, zuivel en eieren. Het keurmerk wordt beheerd door SMK (Stichting Milieukeur). Een onafhankelijk College van Deskundigen beslist over de vaststelling van de criteria na uitgebreide consultatie van stakeholders.
Topkeurmerken voor voeding
- ASC voor kweekvis
- Beter Leven Keurmerk (2 en 3 sterren) voor zuivel, eieren en vlees
- Demeter voor bio-dynamische producten
- EKO voor biologische producten
- EU-biologisch voor biologische producten
- Fairtrade voor tropische producten
- MSC voor wilde vis
- On the way to PlanetProof voor zuivel, eieren, groente en fruit
- Rainforest Alliance (inclusief UTZ) voor tropische producten
- Roundtable On Sustainable Palm Oil (RSPO) voor palmolie
- Sustainable Rice Platform (SRP) voor rijst
- Climate Neutral Certified (speciaal voor klimaatimpact van voeding)
Proces van beoordeling voedingskeurmerken
Milieu Centraal baseert zich voor de beoordelingen van keurmerken op informatie die publiekelijk online beschikbaar is. Per productgroep worden alle voedingskeurmerken langs dezelfde lat gelegd, ten aanzien van hun betrouwbaarheid, transparantie en ambitie op de duurzaamheidsaspecten milieu, dierenwelzijn en mens & werk. Inspanningen voor het klimaat vallen in de Keurmerkenwijzer onder milieu. De scores voor individuele beeldmerken zijn relatief ten opzichte van de scores voor andere beeldmerken binnen één productgroep. Op die manier kunnen beeldmerken binnen een groep gemakkelijk vergeleken worden (benchmark). Beeldmerken worden altijd door twee onderzoekers van Milieu Centraal beoordeeld. Voor voedingsbeeldmerken doet een expertgroep nog een extra toetsing.