On the way to PlanetProof Melk zet in op verdere integrale verduurzaming
Keurmerk maakt weloverwogen stappen naar duurzaamheidsdoelen Gepubliceerd op: 3 oktober 2024Het certificatieschema voor het Topkeurmerk On the way to PlanetProof Melk is herzien. Na uitvoerige evaluatie en consultatie van een groot aantal betrokken partijen heeft het College van Deskundigen herziene criteria vastgesteld. De nieuwe stappen betreffen verbeteringen op het gebied van dierenwelzijn, klimaat en natuur. Met deze herziening zet het keurmerk opnieuw een weloverwogen stap vooruit. Het herziene certificatieschema gaat in op 1 januari 2025. Voor enkele eisen zijn overgangstermijnen opgenomen, zodat melkveehouders voldoende tijd hebben om de benodigde aanpassingen te realiseren.
De eisen voor On the way to PlanetProof Melk worden periodiek herzien. Het keurmerk vraagt melkveehouders om de komende jaren verdere stappen te zetten op het gebied van integrale verduurzaming. Hierbij zijn de langetermijnambities van het keurmerk richtinggevend. De herziening is in samenspraak met melkveehouders, zuivelketens, maatschappelijke organisaties en onderzoekers tot stand gekomen. Annika de Ridder, projectleider van On the way to PlanetProof: “We hebben veel aandacht besteed aan de analyse van de haalbaarheid van de nieuwe eisen. We hebben er vertrouwen in dat deze herziening ambitieus maar haalbaar is. Het College heeft gezocht naar een nieuwe balans tussen dierenwelzijn, klimaat en natuur.”
Biodiversiteit
Het percentage kruidenrijkgrasland is verhoogd vanwege de toegevoegde waarde voor biodiversiteit. Deze maatregel kan door ondernemers met verschillen vormen van beheer worden uitgevoerd. De stappen die gezet worden op ammoniakemissiereductie, blijvend grasland en de eerder opgenomen verhoging van het eiwit van eigen land in het rantsoen zorgen voor het verder sluiten van de kringlopen.
Dierenwelzijn
Belangrijke stappen worden daarnaast gezet op het gebied van dierenwelzijn en gezondheid. In de aankomende drie jaar worden opnieuw een aantal op comfort gerichte stalmaatregelen gerealiseerd. Verder gaat komende jaren de norm voor levensduur opnieuw met jaarlijks een maand omhoog. Om dit verantwoord te kunnen doen gaat dit samen met actieve monitoring door de melkveehouder van de gezondheid van de dieren, onder andere op uier– en klauwgezondheid.
Klimaat
Naast verdergaande eisen voor natuur en dierenwelzijn stelt het keurmerk ook ambitieuzere normen op het thema klimaat door de broeikasgasemissienorm in stappen te verlagen. De normen voor de emissie per kilogram worden in drie jaar 16% verlaagd. Daarbij wordt de broeikasgasemissie per hectare grasland gemonitord. Voor bedrijven met minimaal 10% bestaand extensief kruidenrijkgrasland blijft de vrijstelling voor de broeikasgasemissienormen bestaan. Hiermee kunnen melkveehouders met goede omstandigheden voor weidevogels deelnemen.
Belangrijkste wijzigingen op een rij:
Kringloop
- 12,5% verlaging van norm ammoniakemissie per hectare
- 10% vergroting areaal blijvend grasland
Natuur en landschap
- 2% groter areaal kruidenrijk grasland op alle bedrijven en 5% groter areaal natuur & landschap op bedrijven met topniveau op dit thema
Klimaat
- Stapsgewijze reductie van broeikasgasemissie per kg melk: in 3 jaar 16% lager
- Vrijstelling voor bedrijven met meer dan 10% extensief kruidenrijk grasland op de broeikasgasemissienorm blijft
Dierenwelzijn en diergezondheid
- Levensduur wordt jaarlijks met 1 maand verhoogd
- Aanvullend plan van aanpak om kalverzorg te verbeteren
- Monitoring van uiergezondheid op het melkveebedrijf
- Pijnstilling bij ongerief door ernstige infecties
- Jaarlijkse analyse van de drinkwaterkwaliteit
- Nieuwe norm bij nieuwbouw dat wachtruimtes worden uitgevoerd met een zachte loopvloer
- Monitoring redenen afvoer van melkkoeien, via slachterijgegevens en eigen registratie bij afvoer
- Zuivelketens doen mee aan een pilot om periodiek mobiliteitsscores op het bedrijf uit te voeren
Ingang en overgangstermijn
Bij alle criteria is een inschatting gemaakt van een werkbare overgangstermijn. Voor het merendeel van de nieuwe criteria geldt dat de prestaties in 2025 vanaf het voorjaar van 2026 worden getoetst. Vanaf 1 januari 2025 moeten On the way to PlanetProof-veehouders dus toewerken naar de eisen van het nieuwe certificatieschema. Voor een deel van de wijzigingen is rekening gehouden met een langere periode om de norm te kunnen behalen, zoals bij de verlaging van de ammoniakemissie.
Meer details over de ingangstermijnen en toetsmomenten per criterium zijn te vinden in dit overzicht.
Onafhankelijk Topkeurmerk
On the way to PlanetProof is door de onafhankelijke organisatie Milieu Centraal beoordeeld als Topkeurmerk. On the way to PlanetProof Melk bewijst dat de melk duurzamer is geproduceerd. Het keurmerk bestaat sinds 2018. Dit is de tweede herziening. Inmiddels zijn er twee zuivelketens met melkveehouders gecertificeerd. Deze groep van ongeveer 800 veehouders draagt significant bij aan de verduurzaming van het zuivelschap in de Nederlandse supermarkten.