Duurzamere bloemen
Er is een stijgende vraag naar duurzamere bloemen, merkt ook alstroemeriakweker H.M. Tesselaar. “En terecht, vinden we. We werken zowel in het teeltproces als in ons personeelsbeleid aan duurzaamheid. Dat is voor ons vanzelfsprekend.” Door de verduurzaming van de teelt, o.a. door LED-belichting en gebruik van resistente rassen, kan H.M. Tesselaar zich sinds 2018 certificeren voor On the way to PlanetProof. Mede-eigenaar Linda Tesselaar vertelt meer over het familiebedrijf, de duurzamere teelt van de bloemen en het keurmerk.
Waar te koop?
Vraag bij de bloemist bij jou in de buurt naar alstroemeria’s van Tesselaar. Grote kans dat de winkel ze heeft. Dan kun jij genieten van een prachtige bos!
Hoe het begon
De Noord-Hollandse kwekerij H.M. Tesselaar gaat al een geruime poos mee in de sierteelt. Linda: “We zijn gevestigd in Heerhugowaard. Ons bedrijf teelt al jarenlang alstroemeria’s, maar dat is niet altijd zo geweest. In de eerste jaren na de start in 1977 kweekten we compleet andere bloemen: cyclamen, lelies, anjers en freesia’s. Maar de vraag veranderde en we zagen kansen in een ander marktsegment. Daarom hebben we ons uiteindelijk volledig gespecialiseerd in de teelt van één bloem: de alstroemeria. En daarin streven we naar perfectie.” Die perfectie probeert het bedrijf onder andere te bereiken door duurzamer te ondernemen.
Verduurzaming van de teelt
H.M. Tesselaar ontwikkelt zelf nieuwe alstroemeriarassen. Tijdens het onderzoek hiernaar kijken ze naar nieuwe kleurencombinaties, uitmuntende kwaliteit en resistentie tegen bepaalde insecten. Dit draagt volgens Linda bij aan de verduurzaming van de teelt: “een verhoogde resistentie betekent terugdringen van het gebruik van bestrijdingsmiddelen.’’ Dat H.M. Tesselaar zich inzet voor een duurzamere teelt, blijkt uit het feit dat ze ook op andere fronten verduurzamen en daarmee bezuinigen: “We gebruiken zoveel mogelijk biologische bemesting, hybride verlichting met 60% led, vangen regenwater op, hergebruiken CO2-uitstoot van gas als meststof en hebben een nieuwe kas met diffuus glas. Dat betekent dat zonlicht zich gelijkmatig over de bloemen verspreidt. Een groot voordeel hiervan is dat de plant geen kracht verliest door oververhitting, beter groeit en daarmee meer stelen produceert. Bovendien besparen we met deze kas 30% energie.”
Met deze maatregelen scoort H.M. Tesselaar op de diverse thema’s van On the way to PlanetProof, waaronder energie en klimaat, bodem, gewasbescherming en bemesting. Benieuwd naar alle thema’s? Je leest ze hier.
De allermooiste alstroemeria’s
Naast een schone vaas, vers water en wat snijbloemenvoeding heeft een alstroemeria niet veel nodig. Linda: “In de knop geeft ze zich nog niet helemaal bloot, maar eenmaal in bloei, knallen de kleuren er langdurig uit. Het is dan ook niet nodig om bloemen volledig in knop te kopen. Sterker nog, dat raden we af. De knoppen moeten al een beetje kleur laten zien.”
Wie lang van Alstroemeria’s wil genieten, vult het water in de vaas regelmatig aan. Dan gaan ook de kleinste knopjes open.
Meer lezen over HM Tesselaar? Klik hier.
Wil jij ook een duurzamere keuze maken en bijdragen aan landbouw die in balans is met de draagkracht van onze planeet? Koop dan bloemen, bomen en planten met het keurmerk On the way to PlanetProof.