Zoeken

Heeft u vragen?

Bekijk gerust onze veelgestelde vragen of neem hier contact op.

Meest gezocht

Over het keurmerk

https://www.planetproof.eu/over-het-keurmerk/

Certificeren

https://www.planetproof.eu/zakelijk/certificeren/

Producten

https://www.planetproof.eu/producten/

Gewasbeschermingsmiddelen

https://www.planetproof.eu/zakelijk/certificeren/plantaardig/

Ortolanda: de Hollandse moestuin

Al meer dan 40 jaar is familiebedrijf Ortolanda een begrip in de radijswereld. Verduurzaming is het bedrijf niet vreemd. Vanaf 2020 zijn producten die hier vandaan komen gecertificeerd met On the way to PlanetProof. Er zijn 3 vestigingen, waarvan één in Borgo Grappa, Italië. Monique Cornelissen is één van de kinderen die staat te trappelen het bedrijf met haar broers en compagnon over te nemen. Zij legt alles uit over de duurzame teelt van radijs.

 

3 locaties

Ortolanda bestaat uit 3 locaties: Melderslo, Oude-Tonge en Borgo Grappa, Italië. De ambitie is om ook de locatie in Italië te laten certificeren voor On the way to PlanetProof. Twee families runnen het Europees befaamde bedrijf. Familie Coolbergen in Oude-Tonge en de familie Cornelissen in Melderslo. Samen telen zij sinds 2002 de eerste radijsjes, onder de naam Ortolanda: Hollandse moestuin. Bij beide families staat de volgende generatie klaar om het bedrijf over te nemen.

Van zaad tot knol

Ortolanda teelt hun radijs het hele jaar door in de kas. Per vierkante meter zaaien ze zo’n 200 tot 450 zaadjes per teeltronde. Om het zaaiproces zo nauwkeurig mogelijk te doen, wordt er een zaaimachine gebruikt. Met de juiste hoeveelheid water en bemesting, groeit het zaadje uit tot een radijs. In de zomer kan een radijs al binnen 3 weken volgroeid zijn! Niet iedere soort is daarvoor geschikt. Daarom gebruikt Ortolanda in de winter een ander ras. Deze groeit in 12 weken uit tot een lekker, rood knolletje. Monique: “Aan de radijs zelf verandert niks. De een heeft wat langer groen, de ander kan beter tegen kou. We gebruiken circa 7 rassen per jaar. De smaak is er niet minder om.’’

Innovatieve maatregelen

Bewust omgaan met de grond en het product om het milieu zo min mogelijk te belasten, dat is volgens Monique duurzaamheid. “We wekken zelf energie op, maar hergebruiken ook regenwater. Daarnaast doen we aan klimaatbeheersing. Hierdoor maken we optimaal gebruik van temperatuur, licht en CO2. De hoge kassen en grote ramen zorgen voor veel ventilatie. Ook maken we gebruik van een track en trace. Hiermee is van elk zakje of bosje radijs het productieproces te volgen.’’ Niet gek dus dat Ortolanda gemakkelijk kon certificeren voor On the way to PlanetProof.

Ik snap dat de hoeveelheid eisen telers kunnen afschrikken, maar achteraf valt het heel erg mee.

Certificeren: dé tips voor telers

Voor Ortolanda is On the way to PlanetProof een mooi bewijs van verduurzaming. Naast dat het voor afnemers steeds vaker een eis wordt, zien zij zeker een meerwaarde van het keurmerk. “We worden ook getriggerd om zelf steeds verder te kijken hoe het duurzamer kan.” Certificeren ging de radijstelers gemakkelijk af. “Het was veel minder moeilijk dan gedacht. Als je de checklist ziet, moet je echt goed opzoeken wat het allemaal betekent. In het begin was het echt puzzelen. Al viel het ons achteraf eigenlijk heel erg mee. Ik snap dat de hoeveelheid eisen telers kunnen afschrikken, maar in de praktijk hoefden we eigenlijk niet veel aan te passen. Het was opzoekwerk hoeveel we van wat verbruiken. Als je dit eenmaal weet, is het de jaren daarna makkelijker en minder werk.”

Wilt u ook certificeren voor On the way to PlanetProof? Kies hier uw sector en volg het stappenplan.