V&A

VRAAG & ANTWOORD PLANETPROOF PLANTAARDIGE PRODUCTEN

A. PlanetProof certificering

 1. Ik bezit een Milieukeur certificaat voor plantaardige producten; kan ik dan ook het keurmerk PlanetProof voeren?
  Ja dan kan, maar alléén als u hiervoor uw certificatie-instelling een aparte schriftelijke controle laat uitvoeren op de toepassing/communicatie met het PlanetProof logo. Van uw certificatie-instelling ontvangt u een aanvullend certificaat, en dan heeft u toestemming om de keurmerknaam PlanetProof toe te passen. Zie website: In vier stappen naar PlanetProof.

 2. Ik heb nog geen Milieukeur certificaat voor mijn plantaardige producten. Hoe kom ik dan in aanmerking voor het PlanetProof certificaat? 
  Telers die hun producten willen laten certificeren voor PlanetProof moeten voldoen aan de teelteisen van Milieukeur en de communicatie eisen voor PlanetProof. Zie website:  Nieuwe keurmerkhouders > Certificering Milieukeur/PlanetProof.

 3. Kan ik Milieukeur producten verpakken en dan voorzien van PlanetProof logo?
  Als u als handelsonderneming Milieukeur product krijgt aangeleverd, is het inderdaad mogelijk die te verpakken voor de consument met PlanetProof keurmerk. Voorwaarde is wel dat u als handelsbedrijf zelf wordt gecertificeerd voor Track en Trace. Zie website: PlanetProof voor Handelaren en Verpakkers.

B. PlanetProof communicatie / logo

 1. Als mijn producten zijn gecertificeerd voor PlanetProof, kan ik dan ook het Milieukeur-logo toepassen?
  Ja, dat mag; producten zijn immers gecertificeerd aan de hand van het Milieukeur certificatieschema.

 2. Kan ik het logo van Milieukeur en dat van PlanetProof naast elkaar afbeelden?
  Dat kan alleen als u beschikt over een (aanvullend) PlanetProof certificaat, en niet als u alléén beschikt over een Milieukeur certificaat. Wij adviseren u echter het afbeelden van beide keurmerken op productniveau niet te doen; twee keurmerken afbeelden werkt verwarrend. Bij algemene toepassingen – zoals op een bedrijfswebsite – zijn er geen belemmeringen. 
  Per 1-1-2019 wordt Milieukeur voor plantaardige producten vervangen door PlanetProof.

 3. Kan ik het PlanetProof logo in mijn eigen gewenste kleur afbeelden?
  Nee, Het logo is ontwikkeld in vier varianten. Er is een petrol blauwe en een zwarte variant voor toepassing op een lichtgekleurde ondergrond en twee varianten voor toepassing op een donkerkleurige ondergrond. Zie website: Controle en richtlijnen gebruik logo PlanetProof.

 4. Als mijn plantaardige producten voor PlanetProof zijn gecertificeerd, wordt dit dan op de SMK-websites gepubliceerd?
  Ja, het gecertificeerde product wordt zowel op de Milieukeur website gepubliceerd, als die van PlanetProof via de overzichten met gecertificeerde producten en bedrijven.

C. PlanetProof kosten / tarief

 1. Wat kost de controle door de certificatie instelling op de toepassing/communicatie met het PlanetProof logo?
  Het betreft een schriftelijke controle op uw communicatie uitingen met PlanetProof. Wij kunnen hiervoor geen indicatie opgeven; het is iets dat rechtstreeks wordt geregeld tussen u en de door u geselecteerde certificatie-instelling.

 2. Is de afdracht voor PlanetProof hoger dan die voor Milieukeur?
  Nee, per 1 oktober 2017 zijn de tarieven voor afdracht voor PlanetProof gelijk gesteld aan het (lagere) Milieukeur tarief.